Nyheter

5 key takeaways från Verksamhetsstyrning 2.0

Skriven av Michaela Westberg | Mar 21, 2023 9:11:29 AM
Förra veckan hölls Verksamhetsstyrning 2.0 och Axel Avenberg, produktägare på Exopen, deltog i evenemanget. Under dagen fick han lyssna på intressanta föreläsningar och mingla med Controllers.
Nedan kommer tre av Axels främsta lärdomar från evenemanget. 
  1. Hållbarhet dominerade som ämne, inte bara som en compliance fråga utan även som ett område med möjlighet för stort värdeskapande.

  2. Det var ett starkt fokus på datakvalitet, datatillgänglighet, automatisering och hastighet för att frigöra tid och resurser. Ett exempel är closing och konsolideringsprocesserna där det läggs mycket tid för att hinna bli klara med arbetet men man hinner sällan med kvalitativa analyser.

  3. Alla verkade vara smärtsamt medvetna om att den traditionella budgeteringsprocessen är tidskrävande och leder till felaktiga budgetar/prognoser. Men beroende på målet med processen kan det finnas positiva (eller negativa) effekter som är oberoende av exaktheten i siffrorna och mer beroende av hur organisationen förhåller sig till dem. Rullande och zero-based budgeting kan användas för att hantera de negativa aspekterna av den traditionella processen och framhäva de positiva effekter man vill åt, ibland utan att siffrorna blir mer exakta.

  4. AI fortsätter att vara ett aktuellt ämne som kommer att ligga högt upp på agendan för ekonomiavdelningen.

  5. Kompetensutveckling av Controllers för att hänga med i den snabba utvecklingen är även en nyckelfaktor för framgång.


Vill du effektivisera din budget och prognosprocess?